O nerozhodnej kačke

Možno to poznáte – chcete svojich stravníkov ohúriť a tak vymýšľate nejaké neokukané recepty. Ja napríklad s obľubou čítam recepty na internete.

Jedného dňa som sa rozhodla, že ako slávnostný obed bude kačka, presnejšie povedané kačacie prsia.

Takže to by sme mali prvú ingredienciu. Ostatné sú prispôsobené tomu, že som raz kdesi jedla kačicu s mierne pomarančovým sósom a takú som si chcela urobiť aj doma.

Potrebujeme teda asi toto:

Suroviny

Kačacie prsia, v sprievode pomarančov a lekváru a likéru Grand Marnier, nejakého toho korenia, soli, a ako príloha bude sparená zeleninka a opekané zemiačky.

Začneme tým, že narobíme veľký zemiakový bordel. Asi takýto:

supky zo zemiakov

Tým máme najväčšiu a najnudnejšiu babračku za sebou a môžeme sa venovať kreatívnejším veciam. Napríklad vyrábaniu vzorov na kačacích prsiach.

rezane prsia

Prsia hore sú odstrašujúcim príkladom – takto to dopadne, keď neviete odhadnúť ostrosť nového noža a silu svojej ruky. Koža nemá byť prerezaná až do svalu, ale iba pekne narezaná.

Mäsko máme pripravené, takže sa chvíľu povenujeme prílohe. Ale naozaj len chvíľu, keďže sme si v slabej chvíli zakúpili parný hrniec, ktorý varí zdravo. (Za vás varí Vitana …)

Trojposchodový parný hrniec teda naplníme až po okraj a spustíme. Po asi piatich minútach sa začudujeme, prečo sa neparí, keď časomiera veselo odtikáva sekundy. Vtedy skonštatujeme, že bez elektriny v dnešnej dobe veľa vody nesparíme. A tak zástrčku zasunieme do zásuvky a metamorfóza vody na paru môže začať.

steamer

A ide do tuhého. Na internete sme si prečítali, že kačkine prsia opekáme najprv kožou nadol. Lenže, keby to bolo také jednoduché, nie je o čom písať. Nájdete totiž informáciu aj takú, že treba prsia položiť na studenú panvicu a pomaly ohrievať, ale aj takú, že prsia opekáme na horúcej panvici. Ja som za zlatú strednú cestu, takže som ich dala na panvicu jemne zohriatu.

prsia v panvici

A potom je to už len hra nervov – je to už pripálené alebo ešte nie? Tento adrenalínový zážitok si musí každý vyskúšať sám. V rozhodujúcom okamihu, keď sú prsia akurát, prehodíme ich do nádoby, ktorá znesie dopekanie v rúre a šupsneme tam prsia na strednú pozíciu pri teplote asi 180 stupňov celziových. Nech sa škvaria.

My sa zatiaľ budeme škvariť tiež. Lebo v tomto momente zistíme, že pomarančová omáčka je predsa len veľmi odvážny kulinársky počin a tak váhame, čo s načatým obedom.

Zistíme aj to, že pomarančová marmeláda bola z nejakého iného internetového receptu, ktorý už nevieme v rýchlosti nájsť. Pre istotu ju vynecháme a šťavu z pomarančov tiež iba opatrne primiešame do vypečenej kačacej masti, no doprajeme jej poriadne alkoholu. Sós treba jemne dosladiť, inak by to ostal kyseuý.

Kým sa prsia dopečú, vyberieme krásne sparené zemiačky a opečieme ich na panvici, to sa prakticky nedá pokaziť, takže aj keď sós bude nepožívateľný, zemiačky nebudú suché a stravníci vám ich nepohádžu na hlavu.

Prsia by sa mali piecť odhadom tak 15 minút, podľa toho, aké ich chcete mať krvavé. Ja som skôr za ružovejšie mäsko, lebo je potom pekne mäkké a šťavnaté. Po vytiahnutí z rúry by mali ešte chvíľu oddychovať – ten teplotný šok ich môže zaskočiť a “pustia do gatí”.

hotova kacka

Výsledok môže vyzerať aj takto:

kacka na tanieri

Chýbala tomu chrumkavá kôrka, lebo v adrenalínovom boji o pripálenie kože som mala slabé nervy. Nabudúce to pripečiem lepšie.

 

 

Comments are closed.