Opekaná ryža

Ryžu mám rada v akejkoľvek forme (asi najviac ako Sticky Rice, ktorú dostanete v Thajsku ako dezert s kokosovým mliekom), ale takúto opekanú som sa naučila robiť v thajskej škole varenia. Iba trochu som ju prispôsobila lokálnym danostiam.

Opekanú ryžu začíname variť v predvečer jej jedenia. Ideálne v ryžovare, lebo ten varí sám, ryža sa nepripečie a bude tak akurát “al dente”.

varena ryza

Takýto plný kýbel potrebujete iba v prípade, že čakáte 16 hostí, ako ja, keď som onehdá oslavovala narodeniny. Inak vám stačí pol hrnčeka surovej ryže na hlavu. Zaliať dvojitým množstvom vody a nechať uvariť.

Na druhý deň si pripravíme suroviny, lebo ich je veľa, je s nimi babračka a času nemáme nazvyš (čakáme hostí).

suroviny ryzaTakže, čo tu máme. Nasekaný čerstvý zázvor a cesnak. Kešu oriešky, ktoré na suchej panvici opražíme. Hrášok (ten v thajskom recepte nenájdete, ale mne sa tam hodí). Šampióny a mrkva u mňa musia byť, klíčky sú ideálne čerstvé, ale keď nie sú, tak nie sú. Farebne si to dolaďte tak, aby aj oči mali čo jesť. Ja napríklad čisto pre oči dávam jarnú cibuľku. Chýba tu ešte vajíčko, neviem, kde sa túlalo. No a samozrejme omáčky – rybiu namiesto soli, sójovú na jemné dochucovanie, čili olej a zázvorový olej, pomocou ktorých vyčarujeme slovensko-thajskú chuť.

Ale poďme na vec:

ryza s mrkvouVo woku sme si na oleji opiekli cesnak a zázvor a potom dohodili pásikovanú mrkvu. Mrkva musí trochu zmäknúť, než budeme pridávať ďalšie suroviny. Napríklad na tenké plátky nakrájané šampióny.

Keď nám mrkva a šampióny zmäkli, odsunieme ich vo woku trochu nabok a vylejeme k tomu rozšľahané vajíčko. Urobíme si takú malú praženičku, ktorú potom zapracujeme do ryže.

Áno, teraz už nastal ten okamih, kedy do woku začneme pridávať ryžu. Bude zlepená, takže jej doprajeme olejové pomazanie, aby sa lepšie kĺzala.

Keďže v tomto momente už šantíme s dvomi wokmi, nestíhame fotodokumentáciu – ale postup je jednoduchý. Pridávame ryžu, mažeme ju všetkými olejmi a omáčkami, aby sa do nej dali zapracovať všetky tie fajn veci, ktoré sme si pripravili vopred – hrášok, klíčky, kukurica, paprika … čo len chcete. Ako posledné dáme oriešky a zelenú cibuľku.

Ešte posledný raz zamiešame a voilà:

hotova ryzaMáme masu neurčitej farby, svojskej chute, ktorú s malou dušičkou prezentujeme novým stravníkom, dúfajúc, že si pochutia.

 

 

 

 

Comments are closed.