Počas tropických horúčav v Bratislave som dostala chuť na španielsku paellu. Asi to patrí k tomu teplu.
Keďže som mala iba matnú predstavu, že tam ide ryža, kuriatko a krevety a že celé je to také do žlta, pre istotu som si našla na internete recept.
Lenže ani z receptu som nebola múdrejšia – v recepte sa okrem známeho „čoríza“ (klobáska chorizo) spomínala aj „pancetta“ – a to som teda nevedela, že či to je meno, mesto, zviera alebo vec. A ono je to taká sušená slaninka.
Nákup surovín si vyžaduje návštevu niekoľkých obchodov. Lebo predsa len, morské potvory sú ešte väčšia exotika ako „pancetta“ – nejakú slaninku kúpite hocikde, ale morské plody som nakoniec dostala až v kórejskom supermarkete. Chorizo som tiež nedostala, ale asi som iba málo hľadala. Tak som kúpila nejakú pikantnú klobásku. Aj tymiánové lístky sú podpultový tovar. (Úplne vážne ich pani predavačka vybrala spod pultu. Len tak hocikomu sa bylinky nepredávajú.)
Správnu ryžu (calasparra) netreba zrejme vôbec hľadať, tak som siahla po obyčajnej guľatozrnnej.
Toto teda bola hromada surovín, z ktorých mala pomocou metamorfózy vzniknúť chutná paella (chýba tu ryža, biele vínko, morské potvory a vývar je ešte v pevnom krídelnom skupenstve):
Z kuracích krídel dáme najprv variť jemný vývar. Ak doň zabudneme pridať šafrán, hoci v recepte je, ale recept sme čítali „z rýchlika“, budeme sa neskôr čudovať, prečo jedlo nie je žlté a šafrán „od oka“ pridávať až na ryžu, čo je neskoro – nezožltne. (Ale prsty zožltnú – aspoň do najbližšieho umývania riadu.)
Medzitým krájame ostatné suroviny.
Tu sa k slovu opäť dostáva môj obľúbený thajský tanier. Okrem prstov som si novým superostrým nožom nakrájala na tanier paradajky, papriku, klobásku, cesnak, cibuľu a petržlen.
Najprv si trochu opražíme slaninku – to už samé o sebe vonia tak dobre, že sa človeku ani nechce prihadzovať ďalšie prísady.
Ale predsa len – postupne primiešavame papriku, cibuľu, paradajky a všetko pekne opražíme a potom na to vysypeme za pohár ryže. Teda podľa toho, koľko jedákov čakáme. Ja vždy varím akoby pre celý regiment, čo má ale tú výhodu, že si zamrazím aspoň dve ďalšie porcie na horšie časy.
Keď je ryža pekne lesklá od masti, prilejeme do panvice biele vínko. A potom postupne aj vývar. Keďže paella nie je žltá, lebo vývar bol bez šafránu, víkendoví kuchári prisýpajú do panvice šafrán až tu. Potom pridáme mletú papriku, ako nabáda pôvodný recept, no žltú farbu výsledok aj tak mať nebude.
Vínko nám pekne bublá a môžeme teda ponoriť do horúceho kúpeľa aj stehienka. Radšej kuracie než vlastné, ale ak si chcete obariť vlastné, nech sa páči.
Stehienka sa síce majú podľa receptu opražiť, ale to mi pri čítaní receptu nejako uniklo, takže opražím nabudúce 🙂 Potom stehienka, či už opražené, alebo nedotknuté, prenecháme vlastnému osudu, prípadne, ak by málo bublali, podlievame ich vývarom.
Simultánne s bublajúcim rizotom (lebo zatiaľ sa paella ponáša hlavne na rizoto) si na druhej panvici opečieme struky cesnaku. Všetko dobré aj tak začína cesnakom. A ešte lepšie to bude, keď k cesnaku prihodíme koktejl morských potvôr, ktorý sme naháňali cez pol mesta a nejakú tu krevetu (nie kravatu), ktorá do poriadnej paelly tiež patrí. A smažíme a opekáme, aby sa nám to pekne prepieklo.
Za ten čas vínko a vývar v druhej panvici zmenia skupenstvo – z tekutiny na mazľavú ryžu. Aj stehienka zmenili farbu, takže je najvyšší čas zmiešať všetko dohromady. Skoro ako keď psíček a mačička piekli tortu.
Na záver jedlo pripomínajúce názvom španielsky pokrm dozdobíme petržlenom a snažíme sa nejako dekoratívne rozmiestniť na tanieri. Podávame podľa možnosti za horúca.
Dobrú chuť.
Pôvodný rozpis prísad:
170 g chorizo, nakrájané na tenké prúžky
110 g pancetta, nakrájané na kocky
2 struky cesnaku jemne nasekaného
1 veľká španielska cibuľa (haha) nasekaná na drobno
1 červená paprika na kocky
1 ČL tymianových lístkov
¼ ČL sušených vločiek čili (to som nedala)
570 ml ryže calasparra (povestná španielska ryža, až zistíte, kde sa dá kúpiť, dajte vedieť)
1 ČL mletej papriky
125 ml suchého bieleho vína
1,2 l kuriací vývar, ohriaty s ¼ čl šafránu
8 kuracích stehien, rozpolených a opečených
18 malých mušlí
110 g hrášku
4 veľké paradajky bez jadierok, na kocky
125 ml olivového oleja
1 hlavička cesnaku
12 tigrích kreviet
450 g chobotnice, na kocky
5 PL petržlenu
soľ a čierne korenie